ЕС има нужда от голямо увеличаване на инвестициите, за да излезе от рецесията
ЕС има нужда от голямо увеличаване на инвестициите, за да излезе от рецесията / снимка: БГНЕС

Европейският съюз се нуждае от сериозно засилване на инвестициите, за да се вдигне от почти нулевия растеж, заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от ДПА.

"От съществено значение е да има решително увеличаване на инвестициите, за да доведем инфлацията там, където искаме да я виждаме, да дадем тласък на икономиката и да намалим безработицата", каза Драги на финансовия форум "Еврофи" в навечерието на неофициалните разговори в Милано между финансовите министри от еврозоната, които се очаква да се съсредоточат върху възможните стъпки за съживяване на европейската икономика.

"Инвестициите са една от големите жертви на кризата", заяви той, като изтъкна, че те са спаднали с 20 процента от 2008 г., което е доста повече от 15-процентовото намаляване непосредствено след последната голяма рецесия в Европа през 1992 г.

"Няма да видим устойчиво възстановяване, докато това не се промени", каза Драги.

Той подкрепи идеята за "съюз на капиталовите пазари" с цел да се дадат на компаниите "по-разнообразни източници на финансиране" и призова за държавни гаранции в подкрепа на заемите за малки и средни предприятия.

Източник: БТА