/ ThinkStock/Getty Images
България може да внася газ от САЩ на изгодна цена и транспортните разходи за суровината да бъдат минимизирани. Това твърди енергийният експерт Христо Казанджиев в интервю за Дарик. Той прогнозира ръст на цената на газа в следващите месеци.
 
Доставките на газ от Съединените щати обаче не могат да се осъществят в момента, защото не е изградена необходимата газопреносна инфраструктура. Така Христо Казанджиев коментира намерението на България да води преговори за доставка на газ от САЩ.

Борисов: Правим първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май

 
„Физически потоци природен газ не могат да се реализират по технически причини, така че България може и от САЩ, и от много други източници да доставя по-евтин природен газ в течна форма и след регазификация тогава, когато има необходимите технически възможности. Транспортните разходи оказват влияние, но когато се сключат съответните договори и се търси по-добра цена, се отчитат и те. Но в конкретния случай има техники, при които тези транспортни разходи могат да бъдат нулирани, както беше случая с „Булгаргаз“ преди няколко седмици, който реализира една такава доставка“, каза Казанджиев.

Министър Петкова: Усилията ни са България да стане независима при доставките на газ
 
Цената на газа на международните пазари леко ще се повиши e прогнозата на Христо Казанджиев. Той смята, че държавният доставчик „Булгаргаз“ ще предприеме мерки, с които да задържи цената на синьото гориво до началото на есента.