Около 20 май ще бъде направена първата копка и ще започне строежът на интерконектора с Гърция. Това заяви пред медиите премиерът Бойко Борисов след разговор между него, вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Института за енергийни изследвания във Вашингтон Том Пайл.

Том Пайл взе участие в международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG" в София.
 
 

Приоритет за страната ни е осигуряването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар. Започваме строежа на газовата връзка с Гърция до три седмици.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 29 април 2019 г.

Газовият хъб "Балкан", нашата мрежа, която разширяваме, и транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет“, каза още премиерът и допълни, че целта на днешната среща и форум е диверсификацията на производството вътре в страната и търсене на по-евтин газ от сегашния.
 
Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа“, каза Борисов.

Бойко Борисов
БГНЕС

По думите му сега се изграждат "магистрали", за да може който даде по-евтин газ, България да купи от него.
 

Бойко Борисов коментира, че на срещата с Пайл е била обсъдена и възможността за държави дотации, които дават САЩ за своя газ, но отбеляза, че разговорът е много в началото.

Бойко Борисов
БГНЕС

БГНЕС