Еврозоната вече е навлязла в рецесия, макар и не много дълбока, предизвикана от скока на цените на енергията, и която ще продължи до края на годината. Това се казва в доклад на икономисти от швейцарската банка Ю Би Ес (UBS), цитиран от Блумбърг.

Европейската икономика ще се свие с 0,1 на сто през третото тримесечие и с 0,2 на сто през четвъртото, твърдят анализаторите.

"В светлината на новите големи увеличения на цените на енергията, които оказват допълнителен натиск върху потреблението на домакинствата и фиксираните инвестиции, сега очакваме еврозоната да изпадне в техническа рецесия", обясняват икономистите под ръководството на Райнхард Клузе.

Ваня Григорова: Инфлацията в България е два пъти по-висока спрямо средната в Европа

Въпреки тези негативни елементи екипите на банката са преразгледали към повишение прогнозите си за цялата година след солидното второ тримесечие.

Прогнозата за растежа през 2023 г. обаче е сведена до 0,8 на сто спрямо очакваните по-рано 1,2 на сто. Решаваща хипотеза на Ю Би Ес е, че цените на природния газ ще продължат да нарастват, но няма да има сериозен недостиг. Ако се наложи режим, икономическите последици вероятно ще са по-страшни, предупреждават експертите.

Икономистите от "Морган Стенли" (Morgan Stanley) от своя страна прогнозират по-голямо свиване на икономиката на еврозоната, отколкото смятаха досега, съобщава специализираното издание Boursier.com.

"Констатираме по-траен ефект от тази енергийна криза за идната година, тъй като очакваме покачването на цените и несигурността с енергийните доставки да продължат до зимата на 2023-24 г.", подчертава американската банка. "Не всичко е в мрачни тонове обаче, и ние все така сме на мнение, че след това отслабване ще последва подем, тласкан от държавните и частни инвестиции."
БТА