/ / iStock/Getty Images
Според Петър Андронов, здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%.
Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности. Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели, каза банкерът пред БНТ.

Растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно, ипотечните кредити, ръстът е около 14% годишно, което е най-големия растеж за последните десет години, обясни той.

Депозитите на неправителствения сектор в банковата система вече са над 81 млрд. лева

Според банкера, здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващият спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

По неговите думи хората трябва да внимават, да си оставят резерви и буфери, и едва тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред, съветва Андронов.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Седем банки отпускат кредити на студенти и докторанти

По отношение на бъдещето членство на България в еврозоната, банкерът смята, че е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.

Fitch Ratings: България може да приеме еврото през 2023 г.

Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата, коментира банкерът.
 
БНТ