Екоорганизации дават шестмесечен срок за решаване на проблема със Странджа
Екоорганизации дават шестмесечен срок за решаване на проблема със Странджа / снимка: БГНЕС, архив

Екоорганизации дават срок от 6 месеца на българските институции да решат казуса с изграждането на туристически комплекс в близост до природния парк Странджа, в противен случай те ще поискат от ЕК да започне наказателна процедура срещу България. Зелените ще продължат и с протестните действия в цялата страна.

Вчера над 200 души поискаха да се отмени окончателното решение на Върховния административен съд. С него се даде зелена светлина на строителството на голям туристически комплекс в района на община Царево и в защитената зона Странджа. Гражданите заявиха и несъгласие с уволнението на директора на природен парк Странджа - Стефан Златаров. Пред Дарик Златаров заяви, че не може да докаже връзката между уволнението му и бизнесинтересите по Южното Черноморие.

Зелените настояват парламентът да приеме законодателни промени, с които да се забрани промяна в общия устройствен план на общините без оценка за въздействието върху околната среда, премиерът Пламен Орешарски да острани служителите в екоминистерството, виновни за разрешаването на строителството на туристически комплекс в района Царево.

Екологичните организации настояват и омбудсмана и прокуратурата да излязат с тълкувателни решения по съдебните казуси свързани с парка. Ако това не се случи, Тома Белев заяви:

"Ако не можем да намерим решение в България, ние ще се обърнем към ЕК с две искания - на първо място, започване на наказателни процедури срещу България за нарушаване на три европейски директиви и за всяко последващо строителство в Царево, основано на този общ устройствен план. На второ място, ще организираме международна кампания, с която да поискаме ЕК да извърши проверка на всички проекти, финансирани в България, които са одобрявани или оценявани от настоящето Министерство на околната среда и водите".

Бившият вече шеф на природен парк Странджа Стефан Златаров заяви пред Дарик, че през годините е имало много опити да се застроява района на защитената територия:

"Хората правят връзка между решението на Върховния административен съд за общия устройствен план за община Царево и това, че съм отсранен. Но аз не мога да го докажа. Това изменение на общия устройствен план  беше подготвено от архитект  Калин Тихолов преди четири или пет години и предвиждаше четири или петкратно по-голямо застрояване на Черноморското крайбрежие на парка от природен парк Странджа", заяви Златаров.