Еколози предлагат да се създаде Национален парк „Черноморско крайбрежие”
Еколози предлагат да се създаде Национален парк „Черноморско крайбрежие” / снимка: БГНЕС, aрхив
Еколози предлагат да се създаде Национален парк „Черноморско крайбрежие”
60440
Еколози предлагат да се създаде Национален парк „Черноморско крайбрежие”
  • Еколози предлагат да се създаде Национален парк „Черноморско крайбрежие”

Да се създаде Национален парк „Черноморско крайбрежие", за да се спре застрояването му, предлагат природозащитници от различни екоорганизации. Този парк трябва да включва десет курортни плажове, заедно с прилежаща към тях територия, с широчина не по-малка от 350 м в сушата, както и всички езера и влажни зони в близост до морския бряг. Плажовете ще бъдат обект на защита в националния парк, като така ще се спре поголовното застрояване на Черноморието, смятат еколозите.

Вчера над хиляда човека се събраха на протест против застрояването на Иракли. Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разпореди строежите в Иракли да бъдат спрени, защото проверка е установила, че на мястото се изграждат повече обекти, отколкото е позволено.

Причината за предложението на еколозите да се обособи национален парк по морското крайбрежие са многото опити за застрояване и презастрояване на българските плажове, каза за Дарик Борислав Сандов от ПП Зелените. Идеята е защитената зона да бъде национален парк и да включва десет изброени плажа и прилежаща към тях 350-метрова ивица, обясни Сандов. Това са плажовете Иракли, Камбийски пясъци, Карадере, Аркутино, Крапец, Света Анна на границата с Румъния и още няколко други.
Предложението за обявяване на защитена територия е насочено към екоминистерството, като ще бъде разпратено и до всички политически партии. Когато такъв обект се обяви за национален парк, собствеността в него става само държавна, обясни още Сандов. „Но в района на тези места, където има сключили се в последните няколко години сделки на много ниска цена, те да бъдат развалени, това да се върне като държавна територия и по този начин да може тя да бъда опазена", коментира той. По този начин за защитените плажове ще отговаря екоминистерството и ще има контрол над застрояването им, смята още природозащитникът. Вероятно пак ще може да има концесия в плажовете, но това ще трябва да се прави балансирано, добави Сандов.

Той посочи, че протестът снощи е бил именно срещу застрояването на Черноморието. Повод за него е бил случаят с Иракли, където отново се прави опит да се застрои, коментира Сандов, допълвайки, че еколозите са предотвратили множество такива опити и категоричното намерение на младото зелено движение още от 2006 година е Иракли да остане свободно от каквото и да е застрояване.

Случаят с Иракли показва, че реакцията на институциите може и да се задейства понякога, каза още Сандов. Припомняйки, че процедурата е стопирана, той не изключи възможността да се стигне до още протести, ако казусът не се реши.

Природозащитниците повдигнаха въпроса и Дюнигейт, както и за демонстрациите с искане за построяване на нови писти и кабинкови лифтове в Банско. Еколозите обясниха, че Пирин е национален парк и няма как да се допусне концесионер, който е надвишил правата си с над 650 дка извън концесията си и още не е санкциониран, да иска да продължава да я нарушава. В отговор от екоминистертвото съобщиха, че община Банско е внесла проект за изменение на плана за управление на парка, но няма предложени конкретни инвестиционни проекти. От ведомството уверяват, че има редица процедури и оценки, през които трябва да премине предложението, преди да се приеме и дори и да се одобри, ще подлежи на широко обществено обсъждане.