ЕК представи план за пестене на енергия
ЕК представи план за пестене на енергия / netinfo

Европейската комисия публикува амбициозен план за пестене на енергия в страните от Европейския съюз. Целта е чрез прилагане на общо 75 различни мерки потреблението на енергия в съюза да бъде намалено до 2020 година с 20 на сто.

Европейците трябва да пестят енергия. В Европа се пилее не по-малко от 20 процента от използваната в момента енергията. Като пести енергия, ЕС ще постигне няколко цели едновременно - ще решава проблеми, свързани със затоплянето на климата, ще опазва в по-голяма степен околната среда и ще намали зависимостта от вносни енергийни суровини, заяви при представянето на плана еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Шестгодишният план включва прилагането на широк диапазон от мерки. Сред тях са разработване на електрически уреди, на строителни технологии, на по-икономични транспортни средства.

Предвижда се да бъдат наложени стриктни мерки за пестене на енергия, ще се отпускат значителни средства за информиране на гражданите на ЕС и за изследвания и разработване на енергоспестяващи технологии и продукти.

Еврокомисията планира също да учреди специална структура с участието на 20-30 кметове от градовете в Европа, където се обръща особено внимание на пестенето на енергия. Опитът на тези градове ще бъде широко разгласяван.

Планът за съкращаване на енергийното потребление е нашият отговор на настоятелния призив на държавните и правителствени ръководители от ЕС, отправенкъм ЕК по време на срещата им тази пролет, да бъдат разработени и предложени широкообхватни мерки за пестене на енергия в съюза.

Ако бъдат взети мерки още отсега, до 2020 година ще се икономисват по 100 млрд.евро годишно от разходите за енергия, заявиха от комисията.