ЕК може да лиши България от 500 милиона евро
ЕК може да лиши България от 500 милиона евро / netinfo

Европейската комисия вероятно ще лиши България от финансиране с около 500 милиона евро идната седмица и ще предупреди София, че може да загуби още средства от европейските фондове, ако не засили борбата с корупцията, предаде Ройтерс, като цитира източници от ЕС.

ЕК ще приеме на 23 юли три доклада за проблемите в правосъдието, борбата с престъпността и корупцията в България и Румъния, както и за използването на европейските фондове в двете страни, които се присъединиха към ЕС на 1 януари 2007 г.

Проектите за докладите се държат в тайна, те не са известни дори на правителствата в София и Букурещ. Източник в ЕС, запознат със съдържанието им, каза, че ще бъдат порицани размахът на корупцията и недъзите на съдебната система и в двете страни, но само България ще бъде лишена незабавно от пари, предаде БТА.

Финансови средства, отпуснати на София преди присъединяването й към ЕС в три категории - земеделски маркетинг, техническа помощ и строеж на пътища, които бяха спрени заради разследвания на службата на ЕС за борба с измами - ОЛАФ, ще бъдат отнети, каза източникът. "В България има сериозни, системни проблеми. Ще потвърдим, че ще има финансови санкции", каза източникът, пожелал анонимност. Той отказа да уточни сумата, но потвърди, че тя е около половин милиард евро.

Още по-тревожна за София вероятно ще бъде заплахата с отнемане на финанси в бъдеще. България трябва да получи около 11 милиарда евро субсидии за земеделието и регионалното развитие в бюджета за периода 2007-2013 г. Досега тя е получила твърде малка част от средствата заради проблеми с агенциите, които разпределят фондовете на ЕС. "Ако отнемат акредитацията на разплащателните агенции, ще е много по-зле от каквито и да е предпазни клаузи", смята български представител, цитиран от Ройтерс.

Източникът от ЕС каза, че ЕК идната седмица ще похвали усилията на вицепремиера Меглена Плугчиева, отговаряща за използването на еврофондовете, назначаването на нов министър на вътрешните работи и създаването на национална агенция за сигурност, която започна да разследва случаи на пране на пари.

Но в докладите ще бъде отбелязан системният неуспех в борбата с корупцията по високите етажи, както и честите прекратявания на съдебни процеси и отлаганията заради допълнително разследване и в досъдебната, и в съдебната фаза, поради които не се произнасят присъди. "Факт е, че никой не е в затвора, почти никой не е в съда и са малко случаите в досъдебна фаза", призна българският представител, цитиран от Ройтерс.

Източникът от ЕС каза, че комисията няма да задейства предпазната клауза, предвидена в договора за присъединяване, която би замразила съдебното сътрудничество с България и би позволила на другите страни от ЕС да не признават решенията на българските съдилища, защото това няма да доведе до добри резултати, посочва Ройтерс.