Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ
Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ / БГНЕС, архив
Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ
84770
Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ
Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ
  • Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ
  • Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ

Докладът на „Аликс партнърс" за КТБ струва около 800 000 евро. Това съобщи в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. От няколко дни депутати и политици коментират различни суми, които са платени на компанията за доклада, като парите варират от 20 до 24 милиона евро.

Горанов оспори твърденията за средствата, платени за доклада. „Дали е оправдан разходът - общественият интерес го изисква и в този смисъл е оправдан", убеден е министърът.

Докладът за КТБ предизвика коментарите на депутатите

За доклада настояваха политиците, напомни финансовият министър след участието си в парламентарния контрол. Той изрази учудването си от ваденето на спекулативна информация.

"Доколкото на мен ми е известно докладът струва около 800 000 евро. Трябва да имаме предвид, че тук говорим за частно-правни отношение между синдиците на банката в несъстоятелност и международна компания", каза финансист номер едно. Горанов посочи, че предметът и обхватът на договора значително надхвърлят вписаното от народните представители в Закона за банковата несъстоятелност.

"Докладът беше коментиран многократно от тези, които са се запознали с него. Надявам се, че има възможност всички депутати да се запознаят с него и ако е необходимо допълнително информация, която е налична в КТБ, да стане публична, това най-лесно може да стане чрез законодателна инициатива", каза Горанов.


В рамките на петъчния ден финансовият министър Владислав Горанов ще реши дали да предложи на Фонда за гарантиране за влоговете да освободи един или повече синдици от постовете им.

Горанов обясни, че какво решение ще вземе, зависело от анализ на фактическата обстановка, свързана с дейността на синдиците.

Финансовият министър коментира, че решението му е провокирано от грешките, които допуснаха синдиците в един от последните списъци, публикувани този месец.