Държавата обеща съдействие на Кремиковци
Държавата обеща съдействие на Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Държавата ще съдейства на ръководството на металургичния комбинат "Кремиковци" в максимално кратки срокове да бъде завършена и продадена произвеждащата се в момента продукция и с тези пари да бъдат изплатени заплатите на работниците за август и септември. Това бе договорено след неколкочасови преговори между оперативното ръководство на „Кремиковци", министъра на икономиката Петър Димитров и синдикатите.

Синдикатите поставиха твърдо срок това да се случи до 31 октомври. Работниците от комбината днес излязоха на протест пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката с искания за осигуряване на средства за заплати на служителите, както и за обезпечаване на производството в "Кремиковци".

Министър Димитров обеща да продължат разговорите със стратегически инвеститори с интерес към „Кремиковци". Такива интереси имат българска и украинска компании. Според Петър Димитров компанията „Арселор Митал" няма вече такъв интерес заради създалите се критични обстоятелства.

От четвъртък започва работа по спиране на коксохимичното производство в комбината, което ще отнеме 10 дни, а според синдикатите, ако не бъде спасено от спиране, това ще означава смърт за „Кремиковци".

Лидерът на КТ „Подкрепа" в комбината Людмил Павлов заяви, че ако „Кремиковци" умре, ще се търсят обезщетения от по 30 брутни работни заплати на човек.

Правителството не е спирало да работи за спасяването на комбината, заяви министър Димитров, като изтъкна, че задълженията на „Кремиковци" към държавните дружества са на стойност над 150 млн. лева. „Ангажирахме се да се поддържа подаването на газ от „Булгаргаз", заяви Димитров.

Синдикатите обявиха нови протести пред Министерството на икономиката, които ще започнат в четвъртък сутрин. На заседанието на Министерския съвет министър Петър Димитров ще внесе за гласуване поетите към „Кремиковци" ангажименти.

Ворскла Стийл България" все още има интерес към купуването на „Кремиковци", каза по-рано изпълнителният директор на компанията Виктор Демянюк. Той се закани да сезира прокуратурата и ДАНС. По думите му, причината за това е, че част от синдиците и председателят на КНСБ към „Кремиковци" Васил Яначков работят по сценарий за преустановяване работата на комбината и искат да вменят вината за това на „Ворскла Стийл".

Според Виктор Демянюк, именно част от облигационерите на „Кремиковци” са хората, които имат интерес от оттеглянето на „Ворскла Стийл". Той ги обвини в лични интереси и кражба от предприятието.

Изпълнителният директор на „Ворскла Стийл България” се закани да сезира прокуратурата и останалите отговорни институции в близките няколко дни. „Крайно време е с тази работа да се заемат компетентни държавни органи”, каза Демянюк.

Като основна причина за прекратяване на договора за доставка на суровини за комбината, Демянюк посочи нежеланието на „Ворскла Стийл" да участва в спирането на предприятието. Той допълни, че „Кремиковци” дължи на компанията му 11,654 млн. лв. авансово приведена такса ишлеме и да подпише бартерен договор за доставката на суровини в периода от 22 до 28 октомври в размер на 5 млн. лева.

„Кремиковци” е задължено да ни предаде 43 000 тона готова продукция. Ако такава продукция няма, трябва да ни върнат незабавно 63000 тона желязосъдържащи суровини и 16000 тона коксуващи въглища”, каза Демянюк.

Демянюк припомни и за 22 млн. лв., които „Ворскла Стийл" е изплатила за заплати на работниците в предприятието и заяви, че ще предостави всички документи в съответните институции, които ще сезира.

Повече за случващото се в "Кремиковци" четете тук