Две трети от младите двойки у нас не успяват да пестят
Две трети от младите двойки у нас не успяват да пестят / снимка: Sofia Photo Agency

Мнозинството от младите двойки до 35 години в България харчат всичките си приходи през месеца и не успяват да спестяват. Това показват резултатите от проучването "Съвременните двама" за доходите, разходите и спестяванията на модерните двойки и ролите на партньорите при формирането и управлението на бюджета на домакинството, съобщиха организаторите на проучването.

Според данните две трети от младите хора до 35 години в страната /68 процента/ не успяват да спестят от приходите си. В малките градове и селата техният дял е по-висок /80 на сто/ от този в София /60 процента/ и големите градове /63 на сто/.

Данните от изследването сочат също, че младите двойки без деца /36 на сто/ спестяват по-често от тези с деца /28 процента/.

От проучването се вижда, че в 69 процента от случаите и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи, но при една четвърт от двойките /26 на сто/ само единият партньор получава приходи.

Изследването показва, че докато в столицата най-често и двамата партньори получават доходи /90 процента/, голям дял от домакинствата в малките градове /38 на сто/ се издържат от доходите само на единия партньор.

Според проучването в по-голямата си част спестяванията на анкетираните домакинства /48 на сто/ не се инвестират дългосрочно, а се насочват за покриване на нуждите на домакинството. Едва 28 процента от анкетираните млади хора влагат спестяванията си в банкови депозити, 7 на сто - в недвижими имоти, и само 4 процента ги използват за започване или разширяване на бизнес.

Източник: БТА