Две са конкретните оферти за „Крeмиковци”
Две са конкретните оферти за „Крeмиковци” / снимка: Sofia Photo Agency

Има две конкретни оферти за закупуването на Кремиковци – на US Steel и на украинската компания, собственост на милиардера Константин Жеваго. Това стана ясно след срещата между министъра на финансите Пламен Орешарски, изпълнителният директор на „Кремиковци” Александър Томов и синдикатите.

Освен тези две оферти, има запитвания от още една украинска компания, както и от брата на Прамод Митал – Лакшми Митал.

Изпълнителният директор на комбината Александър Томов обяви, че в 3,30 ч този нощ е формирал текст-споразумение за „Кремиковци”, като с най-конкретната оферта е на компанията на украинския бизнесмен Константин Жеваго. Що се отнася до US Steel Томов обясни, че хора от компанията са идвали в „Кремиковци”, но тяхната оферта е на по-ниско ниво в сравнение в сравнение с тази на Жеваго.

Томов обяви още, че от тази нощ предприятието е с извънредни мерки за управление, тъй като старият собственик си отива, а новият не се знае. Представители на синдикатите, начело с председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа” Желязко Христов и Константин Тренчев обявиха, че реакцията на правителството е закъсняла, тъй като от повече от година и половина синдикатите предупреждават за случващото се в Кремиковци.


В четвъртък металурзите от предприятието ще протестират пред Министерски съвет.