Дянков: Референдум за данъците от 2013 година
Дянков: Референдум за данъците от 2013 година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков: Референдум за данъците от 2013 година
37332
Дянков: Референдум за данъците от 2013 година
  • Дянков: Референдум за данъците от 2013 година

Министерството на финансите има готов проект по идеята преките данъци да се променят след провеждане на национален референдум. Това заяви в кулоарите на парламента финансовият министър Симеон Дянков. Той направи предложението си по време на дебата по вот на доверие вчера, поискан от кабинета "Борисов".

По думите на Дянков следващата седмица предстоят срещи с парламентарната група на ГЕРБ и комисии в Народното събрание. Ако проектът се одобри, от 2013 година гражданите ще определят с гласуване данъчната политика на правителството.

Той каза, че подобна практика на допитване за данъците има в Швейцария, както и в няколко държави в Латинска Америка. “Това е практика, както и другите две мерки, която ще покаже, че България не само ще бъде една от държавите с най-добра финансова дисциплина в Европа, а ще бъде най-добрата държава в Европа с най-добрата финансова дисциплина“, коментира вицепремиерът.

Развитата идея за референдум за данъците ще бъде представена следващата сряда пред бюджетната и икономическата комисии в Народното събрание, както и пред представители на ГЕРБ а след това и пред обществото, обясни министърът. Той прогнозира, че тъй като това е  “голяма крачка“, ще има голям обществен дебат.