Дянков предлага референдум за данъците и фискален борд
Дянков предлага референдум за данъците и фискален борд / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков предлага референдум за данъците и фискален борд
37278
Дянков предлага референдум за данъците и фискален борд
  • Дянков предлага референдум за данъците и фискален борд

Промяната на преките данъци да се извършва след референдум. За това настоява финансовият министър Симеон Дянков, който представи идеите си за законодателни промени пред парламента при дебатите по вота на доверие за кабинета. Дянков настоява и за въвеждането на фискален борд.

По време на дебатите вицепремиерът Симеон Дянков оповести редица законодателни промени, които по думите му да гарантират, че след възстановяването на икономиката правителствата на България няма да се изкушават да харчат повече отколкото събират.

Икономистите наричат тази промяна на жаргон фискален борд, защото със закон ще бъде забранено дефицитът в бюджета да е над определени граници.

Министърът каза, че се работи по предложение, което ще дойде от парламентарната група на ГЕРБ и според него промените на преките данъци за физическите и юридическите лица да се прави само при национален консенсус, с референдум, чрез пряко допитване, което не зависи от приумиците на момента и на конкретното политическо представителство.

Идеята за данъчен референдум предизвика противоречиви реакции. Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров това е правилно, защото така се намалява възможността, като дойде едно правителство, да започне да вдига данъците. Според бившия финансов министър и настоящ депутат от БСП Пламен Орешарски това е неосъществимо. "И по друг повод съм казвал, че има само една по-голяма опасност от левия популизъм и това е десният. Защото за разлика от левия десният е много завладяващ, например да няма данъци", коментира той.

Според юристи допитване до народа може да се прави по същността на данъчната политика, например дали да има плосък данък или прогресивно подоходно облагане, но не и за размера на налозите.