Дянков: България ще стане много по-богата държава
Дянков: България ще стане много по-богата държава / снимка: Sofia Photo Agency

Оптимист съм, че в месеците и годините напред България ще стане много по-богата държава. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред бТВ.

Толкова предишните правителства лошо са управлявали, че сега, когато имаме правителство, което работи за хората, съм голям оптимист, че България ще стане по-богата, добави Дянков. Последната скрита бомба, оставена от преди, са финансово необезпечените договори. Дянков обясни, че договори са подписвани 2006, 2007 и 2008 година, в което няма нищо лошо, но в края на 2008 и началото на 2009 година, предизборно, са подписвани и анекси, които увеличават цената им. Анексите не са представени във финансовото министерство, те са извън бюджетните закони за 2008 и 2009 година, според Дянков това няма нищо общо с инвестиционна политика, а само с предизборна политика. Той заяви, че когато е встъпвал в длъжност през юли миналата година Пламен Орешарски е трябвало да му каже, че в следващите месеци ще бъде неприятно изненадан с 9,5 млрд. лева заради тези анекси.

На тристрнката се договорихме за нови приходни и разходни мерки в размер на 1,6 млрд. лева, каза Дянков и допълни, че тези средства ще са напълно достатъчни бюджет 2010 година да завърши въпреки изненадите. Ако това не се случи, ще се наложи да направим нещо извънредно, добави той, но не потвърди дали това ще бъде вдигане на ДДС.

Относно конкретните мерки, които засягат заетостта финансовият министър коментира, че е разработен механизъм, чрез който до края на годината ще може да се увеличи минималната работна заплата. Около 10 хиляди души ще могат да се възползват още през този април от мерките за заетостта, по някои от другите мерки изчисленията са до 35 - 40 хиляди души, добави Дянков. В антикризисния план са заложени мерки, чрез които да могат хората да си намират по-лесно временна работа, допълни вицепремиерът. Той поясни, че някои програми, които са и с европейски и с бюджетни пари, са били разпределени във времето. Увеличени са плащанията за безработица, както и времето, в което те ще бъдат изплащани.

Икономиката излиза от кризата, но бюджетът все още не, заяви финансовият министър. Той обясни ситуацията с допълнителните харчове, които постоянно излизат от чекмеджетата на различните министерства. По думите му, всеки месец кабинетът е като пожарна команда, тъй като постоянно изкачат бомби и те се опитват да ги спасяват. Относно болничните, които са залегнали в 60-тата антикризисна мярка на правителството, Дянков обясни, че за януари и февруари с по 17 - 20 млн. лева на месец се увеличават заплащанията от НОИ. Оказва се, че и работодатели и работници злоупотребяват заради по-малкото работа по време на криза, уточни Дянков, цитиран от БГНЕС. Тази мярка може да влезе в сила още от 1 май, като от 60 до 100 милиона ще са спестени, ако мярката се приложи.

На въпрос дали е предвидено как богати българи ще се опитат да избегнат заплащането на данък "лукс" Симеон Дянков отговори, че възможности за злоупотреби винаги има, но реално те са много по-малко, отколкото хората предполагат. Около месец - месец и половина ще отнеме, за да се облече данък "лукс" в закон, добави той и обясни, че самото събиране на този данък обаче ще стане малко по-трудно, тъй като голяма част от данъците вече са събрани и реално ще заработи от 2011 година.

Финансовият министър заяви още, че на следващото заседание на тристранния съвет след седмица, ще сложи срокове и изпълнител срещу всяка от 60-те антикризисни мерки.