Дом в града поскъпна, къща на село поевтиня
Дом в града поскъпна, къща на село поевтиня / © Sofia Photo Agency, архив

За първите три месеца на година има ръст от 12 на сто на броя на изповяданите сделки с недвижими имоти в страната спрямо същия период на миналата година.

Това съобщи в интервю за БТА Орлин Владиков, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти".

Известното съживяване на имотния пазар и увеличението на продажбите и покупките се обяснява с дългата летаргия на пазара и осъзнаването на хората, че не могат да отлагат определени сделки и да чакат драстични промени в цените, коментира Владиков. Друга причина е свързана с драстичното намаление на лихвите по влоговете.

Ръстът в изповяданите сделки е довел до покачване на цените, като в началото на година се забелязва увеличаването им в рамките на пет до десет процента, отбеляза експертът.

В планинските и морските курорти - на трета, четвърта и пета линия - Слънчев бряг, Равда - поради редица причини през последните месеци се оферират имоти за 10 - 15 000 евро. Това се обяснява с желанието на инвеститорите да се освободят от съпътстващите подобни имотни тежести и с презастрояването в курортите.

За ръстове при продажбите на ваканционни имоти можем да говорим само за луксозни имоти, на уникални места на първа линия на морето или близо до пистите. Несигурният живот в малките села във вътрешността на страната пък е довел до това къщи с декар двор на някои места вече да може да се купят и за пет - шест хиляди лева.

Забелязва се и отлив на интереса на чужденци към покупка на такива имоти, сега цените им са се стабилизирали на нивата от преди четири - пет години.