Докладът за КТБ предизвика коментарите на депутатите
Докладът за КТБ предизвика коментарите на депутатите / БГНЕС, архив
Румен Гечев за доклада за КТБ
84648
Румен Гечев за доклада за КТБ
Йордан Цонев за доклада за КТБ
Радан Кънев за доклада за КТБ
Румен Гечев за доклада за КТБ
Йордан Цонев за доклада за КТБ
Радан Кънев за доклада за КТБ
  • Румен Гечев за доклада за КТБ
  • Йордан Цонев за доклада за КТБ
  • Радан Кънев за доклада за КТБ
  • Румен Гечев за доклада за КТБ
  • Йордан Цонев за доклада за КТБ
  • Радан Кънев за доклада за КТБ

Пленарното заседание на Народното събрание започна с първите реакции на независимия международен доклад на британската компания „АликсПартнърс" за Корпоративна търговска банка.

Редът за достъп до съдържанието на доклада, който е в секретната секция на парламентарното деловодство, е строго определен. Народните избраници, които желаят да четат доклада на британците, трябва изрично да се подпишат, а когато се запознават с документа, нямат право да го ксерокопират или снимат.

Първи коментар на доклада направи социалистът Румен Гечев. По думите му докладът за КТБ е написан професионално, но от него не може да се каже кой е източвал банката.

Горанов прати доклада на AlixPartners за КТБ в Народното събрание

Гечев е категоричен, че докладът ще бъде полезен на държавните институции, които трябва да го четат внимателно. "В доклада не пише имена - това не е следствие или прокуратура. Това е одиторски доклад, който е анализирал счетоводни баланси на фирмите, анализирал е как са вземани кредитите и къде са отишли парите, но не е тяхна работа да сочат с пръст кой е виновен. Това е работа на българската прокуратура", каза Гечев.

На въпрос дали с доклада ще могат да се проследят парите, икономическият министър от кабинета на Жан Виденов изрази мнение, че това може да се направи и без него.

"Кой е взел парите е ясно още от преди две години, но до момента не сме доволни от това, което прави съдебната система, защото никой не е наказан. Имат имена, а във всеки кредитен договор има информация кой дава кредита, който го получава, така че от там нататък къде са се движили парите са подробности. Те също носят отговорност, но с трите си имена са на бюрото на прокурора кой е получил парите без обезпечение, кой е дал парите без обезпечение и ако обичат да започнат съдебните процеси", каза депутатът.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призна, че няма да се реди на опашка в деловодството на парламента, за да прочете доклада за КТБ. Кънев обаче изрази опасения дали в доклада ще има достатъчно материал за прокуратурата и дали изобщо този доклад ще доведе до нещо конкретно.

Само депутатите, които знаят английски, ще четат доклада за КТБ

"Приличам ли ви на човек, който е прочел 500 страници", попита Кънев журналистите. Той обясни, че това е сериозна работа, която не може да си позволи да свърши в пленарен ден. Докладът първи от парламентарната група на Реформаторския блок четял Гроздан Караджов.

ДПС продължава да настоява за оповестяване на доклада на британската компания „АликсПартнърс". Това коментира в кулоарите на парламента депутатът от движението Йордан Цонев. Народният представител каза, че ако предложението събере подкрепа, докладът може да стане обществено достъпен до две седмици.

"Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи, кои са точно и така нататък", каза Цонев.

Докладът потвърждава това, което всички знаем за КТБ и което временната комисия разкри, обобщи депутатът. По думите му следващата стъпка, която вече е предприета от Цонев и колегите му Петър Чобанов и Делян Пеевски, е този доклад да бъде разсекретен и да стане достояние на всички чрез публикуването му на страницата на синдика. Според Цонев другите му колеги ще подкрепят предложението, което се очаква да бъде гледано следващата седмица.