Добрев: Следващите седмици ще стартира процедурата за шеф на КЗК
Добрев: Следващите седмици ще стартира процедурата за шеф на КЗК / БГНЕС, архив

„Надявам се следващите седмици да се рестартира процедурата за шеф на Комисията за защита на конкуренцията".
Това обяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев. Той се надява за поста да има и повече кандидати, за да се избере най-подходящият.

Припомняме, че миналата седмица процедурата за избор на председател на КЗК беше провалена, тъй като единственият кандидат от ГЕРБ Росен Желязков се отказа от надпреварата, тъй като имаше съмнения за предрешен избор.

Добрев не е разговарял с Росен Желязков дали пак ще се яви в надпреварата за шеф на КЗК.

Росен Желязков се отказа от поста шеф на КЗК

Делян Добрев коментира още и съмненията за картел при горивата. По думите му затова само се говори, но не е установен такъв, но ако има някакви съмнения, то според европейската и българската практика Комисията за защита на конкуренцията трябва да направи проучване.

Разследването на картел с горивата ще върне равновесието на пазара, смята Горанов

„И както в цял свят, така и в България проверката на картел на горивата може дори да включва нахлуване в офисите на вериги бензиностанции, за да вземе необходимата документация, ако има подобни съмнения. А впоследствие и европейското, и българското законодателство разполагат с големи санкции, които могат да достигнат до 10% от оборота на тези дружества" - разясни още Делян Добрев.