До края на февруари ясен размерът на местните данъци
До края на февруари ясен размерът на местните данъци / netinfo

До края на февруари общините трябва да определят размера на данъците за имотите и за автомобилите за 2008 година. Това съобщи за Дарик Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, след като от Министерството на финансите обявиха, че от следващата година местните власти ще определят тези налози.

Ведомството наложи лимити, според които данък сгради може да бъде до два пъти по-голям от сегашните нива, а за автомобили - до 3 пъти. Гинка Чавдарова обясни какви данъци можем да очакваме през 2008-ма.

„Не е реалистично да се очаква някакво голямо вдигане на данъците през 2008 година. Първо поради липса на време и на възможност достатъчно задълбочено да се срещнат потребности с данъчни възможности, интерес на данъкоплатците и може би в по-голямата част от общините наистина ще се приложат минималните ставки.

Не бива да се забравя, че дори и самите общински съветници, които ще гласуват, ще гласуват от една страна в качеството си на орган, който определя размера на данъка, а от друга страна те самите са данъкоплатци”.