Дистрибутор: Акцизът на пропан-бутана не отговаря на евроизискванията
Дистрибутор: Акцизът на пропан-бутана не отговаря на евроизискванията / netinfo

Размерът на акцизните ставки на някои горива у нас, в частност пропан-бутана, не отговарят на изискванията поставени от Европейския съюз при присъединяването на страната ни. Това се казва в официално съобщение на “Газтрейд” до медиите.

Изискванията на Европейския съюз за нива на акцизите върху пропан-бутана за страните членки са в размер на 125 евро на тон. В България за послените 4 години ставката е 175 евро на тон, без да бъде променяна.

От “Газтрейд”, която е най-големият дистрибутор и вносител на пропан-бутан, заявяват, че нееднократно са апелирали за понижаване на акцизите с цел необходимостта от постигане на пълна хармонизация на българското законодателство с това на Европейския съюз.

При гласуването на изменения в Закона за акцизите и данъчните складове през 2006 г. и 2007 г. Българската петролна и газова асоциация внесе предложение в Парламентарната комисия по бюджет и финанси и Министерство на финансите за промяна на акцизните ставки на горивата. Предложенията на асоциацията включваха размерът на акцизната ставка на пропан-бутана за автомобилни нужди да бъде променен от 340 на 245 лв. за 1000 кг.; размерът на акцизната ставка на пропан-бутана за селскостопански нужди да бъде променен на 0 лв. за 1000 кг., а размерът на акцизната ставка на метана да бъде променен от 0 на 3 лв. за гигаджаул.