Димитров иска по-скъп ток за енергийно неефективни производства
Димитров иска по-скъп ток за енергийно неефективни производства / снимка: Sofia Photo Agency

Бизнесът да предложи по-високи цени за ток за производството, което не прилага енергийна ефективност. Това поиска икономическият министър Петър Димитров по време на срещата си с американските делови среди.

Бизнесът у нас може да принуди производството да спестява енергия, ако бързо и рязко повиши цените си за ток. Така отново ще имаме по-скъпа енергия за предприятията и по-евтин ток за населението, обясни Петър Димитров. Той обаче изрази съмнение, че фирмите имат готовност за такова предложение. Димитров подчерта, че има проекти, които могат да осигурят енергийната независимост на България. Един от тях е проектът за газопровода Гърция-Турция-Италия между Димитровград и Комодини.

Изграждането на терминала за втечнен газ в района на Александруполис може да ни осигури газ от Катар, Египет или Китай, добави Димитров. По думите му има и проектна готовност за строеж на газова тръба между Дупница и Ниш. Страната е готова максимално бързо да построи нашата част от проекта „Набуко”, ако има осигурен газ. Димитров даде зелена светлина на инвеститорите, които искат да участват в строежа на нов ТЕЦ в басейна Марица-Изток само ако те са готови да улавят и съхраняват вредните парникови емисии.

Желанието на България е да стимулира инвестициите в информационните технологии съобщи още Петър Димитров. В този посока взаимодействието с американския бизнес и наука дават шансове на страната ни. Стокообменът между България и САЩ за 2007 година е748 млн. евро, добави икономическият министър.