Диков:  Инфраструктурата на София е в изключително тежко състояние
Диков: Инфраструктурата на София е в изключително тежко състояние / netinfo

В София дълги години се работи „на парче”, строи се без да се дава ясна сметка как ще се развива града в бъдеще и какви ще са резултатите. Така главният архитект на столицата Петър Диков обясни необходимостта от нов устройствен план на София. Според него строителството без генерална рамка е довело до проблемите с инфраструктурата на мегаполиса. Ето какво каза още Петър Диков в предаването „Портфейл”:

„Резултатите всички ги виждате: инфраструктурата на града е в изключително тежко състояние, на уличната мрежа с изключение на един пробив – „Димитър Несторов”, не е правено сериозно комуникационно строителство. Има поне четири-пет улични трасета, които са от жизнено необходими за града. На първо място, ще кажа, това е южната дъга на околовръстния път, която, надявам се, ще почне до края на месеца да се строи, „Тодор Каблешков”, дубльора на „Цар Борис ІІІ” при княжевското направление, северната тангента на града – това са неща, които до трябва да стартират задължително в рамките на година, година и половина.

Пари според мен, има. Въпросът е, че ние не ги търсим достатъчно качествено и не сме намерили механизма, по който да ги поискаме.

Пет направления на инвестиции има – частни инвестиции, общински бюджет, държавен бюджет, европейски фондове и публично-частно партньорство. Във всички тези посоки работим и аз мисля, че особено трябва да наблегнем на публично-частното партньорство, специално за инфраструктурата. Там има много сериозни резерви, а София има капацитет да развие тази посока на работа и ако ние достатъчно качествено осигурим с проекти тези инвестиции, мисля, че ще има сериозно движение”.