Детските добавки да станат 50-60 лева, обмисля Коалиция за България
Детските добавки да станат 50-60 лева, обмисля Коалиция за България / снимка: БГНЕС

Детските добавки да станат 50-60 лева и да се разшири кръгът на семействата, които ги получават, обмисля "Коалиция за България". От левицата подготвят промени в редица социални закони, сред които и Закона за семейните помощи за деца. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България" и заместник-председател на БСП Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Той посочи, че най-вероятно увеличението на детските добавки ще влезе в сила от следващата бюджетна година, като сумата ще се увеличи от 35 лева, както е сега, до една шеста или една пета от минималната работна заплата.

Според Стоилов добре е подоходният критерий за получаването им да достигне 500 лева на член от семейството, вместо 350 лева, както е в момента. Той припомни предложението на левицата обезщетението за отглеждане на малко дете да нарасне от 240 на 310 лева от 1 октомври, но посочи, че би било хубаво да бъде намерена възможност това да стане от 1 юли.

"Коалиция за България" подготвя промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя, които предвиждат да се изплащат не само неизплатени, но и начислени възнаграждения.

Предвиждат се промени и в Кодекса за социално осигуряване, така че хора, на които не достигат 2 години стаж или възраст, да могат предсрочно да се пенсионират. Левицата обмисля и стимули за насърчаване на заетостта чрез поемане на част от средствата за осигуровки на наетите лица.

Социалистите предлагат и промени в Закона за арендата, с които да се въведе минимално гарантиран размер на рентата. Той ще зависи от категорията земя и от района и ще се определя от МС.

В отговор на въпрос заместник-председателят на БСП посочи, че има логика предложението лихвите до определен размер на влоговете да не се облагат, но трябва да се прецени дали подобна стъпка е оправдана.

Относно добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване Янаки Стоилов каза, че БСП е против извършването на такива проучвания и добив, ако те застрашават природата и водите.

Министрите не трябва да поемат ангажименти извън тези, които сме обявили, те трябва да се съгласуват с нас, а не обратното, коментира Стоилов по повод думи на екоминистъра Искра Михайлова.