Депутатите отхвърлиха вето на Първанов и оставиха БТПП извън тристранката
Депутатите отхвърлиха вето на Първанов и оставиха БТПП извън тристранката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите отхвърлиха вето на Първанов и оставиха БТПП извън тристранката
49248
Депутатите отхвърлиха вето на Първанов и оставиха БТПП извън тристранката
  • Депутатите отхвърлиха вето на Първанов и оставиха БТПП извън тристранката

Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху промените в Кодекса на труда. Държавният глава оспори изискванията за представителност на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество. С тях Българската търговско-промишлена палата вече няма да може да участва в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В мотивите на ветото Първанов посочва, че промените „ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации". Освен това държавният глава допуска, че това може да доведе до неблагоприятен международен отзвук. С отхвърлянето на ветото мнозинството в парламента потвърди изискването национално представителните работодателски организации да не извършват дейности, възложени им изрично със закон или друг нормативен акт. Палатата издава документи за временен внос и износ и някои сертификати и затова вече няма да може да участва в съвета за тристранно сътрудничество.

„Не се поставяйте в ситуацията на слугинажно предложение за законодателно решение", обърна се към ГЕРБ Румен Петков от БСП и допълни: „Ще обслужите днес нечий интерес, ами следващото мнозинство ако има вашия манталитет, какво прави и къде отива България, къде отива авторитетът на България в ключова организация като Международната организация на труда? Какво показваме? Че всяко правителство ще има своя тристранен съвет, със своите участници, които се определят по строго конюнктурни съображения. Този ни е симпатичен – да, този не ни е симпатичен – аут".

„А някой посмее да направи някоя стачка или нещо друго да не доволства или пък не дай си Боже да не хареса някое предложение на правителството, ще ги изключим, защото действате, както е казал Сталин „Там, където има човек, има проблем, няма човек – няма проблем". Има БТПП – има проблем, няма БТПП – няма проблем. Основен сталинистки принцип", каза съпредседателят на Синята коалиция Марин Димитров.

Според Хасан Адемов от ДПС се създава впечатлението, че с тези завишени, по неговото мнение изкуствено завишени критерии, че ГЕРБ се стреми да моделира структурата на Националния съвет за тристранно сътрудничество от гледна точка на днешния конюнктурен политически интерес.

Социалният министър Тотю Младенов пък се обърна към народните представители с думите, че ще каже истината за социалния диалог от парламентарната трибуна: „През всички тези години всички работодателски организации с изключение на една са поставяли винаги въпроса за това, че работодателските организации трябва да бъдат независими от правителството в рамките на социалния диалог и да не се възползва нито една от тях с възложени от държавата функции да има предимство пред тях в социалния диалог. Винаги са го поставяли този въпрос".

След като управляващите отхвърлиха ветото от БСП съобщиха, че ще отнесат въпроса към Конституционния съд. Тепърва дискусията ще продължи, коментира депутатът от левицата Михаил Миков.