Депутатите гласуваха: По-скъпи цигари от догодина
Депутатите гласуваха: По-скъпи цигари от догодина / снимка: БГНЕС
Депутатите гласуваха: По-скъпи цигари от догодина
82715
Депутатите гласуваха: По-скъпи цигари от догодина
  • Депутатите гласуваха: По-скъпи цигари от догодина

Цената на цигарите ще скочи след Нова Година. Това решиха депутатите с гласуваните промени на второ четене в Закона за акцизите и данъчните складове. Цената на евтините цигари ще се покачва по-бавно, а по-сериозно увеличение ще усетят пушачите на по-скъпите цигари у нас.

Ако кутия цигари струва 4,40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4,63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11,94 лв. за кутия.

Ще има плавно увеличение на цените на цигарите

От догодина цигарите ще започнат да поскъпват бавно заради по-високия акциз. Ръстът в цените ще продължи плавно до 2018 г. В подкрепа на поскъпването гласуваха всички парламентарни сили, освен депутатите от Реформаторския блок и БСП.

По време на дебатите депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов обвини вносителите в лобизъм.

„Съвсем уверено ще гласувам в отпадането на този Параграф 22, защото влязохме в Параграф 22. Спомням си, че по времето на социализма по разни партийни пленуми имаше формулировка, че всичко се прави в името на човека и за негово благо. Зевзеците задаваха въпроса: „А знаете ли кой е човекът?”. И целият български народ знаеше кой е човекът. Сега тук чувам, че това се правело в името на хората. Кои са хората - кажете, за да ги знаем”, заяви той от трибуната.

Социалистите също дадоха своите аргументи срещу поскъпването. „Да погледнем какво се случваше в последните няколко години, като вдигахте акциза. Правехте го с цел да се подобри здравословното състояние на нацията, по думите на Дянков тогава. Увеличи се сивият сектор и намаля официалното потребление на цигари в България. Не се подобри здравословното състояние на нацията - не изпълнихте закона - част от тези средства да се превеждат на здравното министерство. И сега ще стане това - няма да подобрите здравословното състояние на хората, ще се увеличи контрабандата”, коментира Корнелия Нинова от БСП.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни защо се налага плавно поскъпване и защо то е с по-малък скок за евтините цигари за сметка на по-скъпите.

„Съгласна съм, че всяко вдигане на цените на цигарите води до ръст на контрабандата. За съжаление обаче, повишаването на цените на цигарите не зависи от волята на това или което и да е друго правителство. Трябва да го направим. Единственото, което можем да направим срещу евентуалния скок в контрабандата, е това, което предлагаме - по-малко увеличение в ниския ценови сегмент и по-голямо във високия. Независимо че всъщност това означава стимул на потреблението на цигари в ниския ценови сегмент”, заяви Стоянова.

С колко ще поскъпнат цигарите от догодина?

Според графика акцизът върху цигарите ще се повишава съответно на 38% от продажната цена от 1 януари 2016 г., 40% от януари 2017 г. и 42% от 2018 г. Вносител на промените е Министерския съвет.От 1 януари догодина драстично поскъпва и акцизът за газьола и керосина. Той ще се повиши от 50 лв. на 646 лв. за 1000 л, а на тежките горива и масла за отопление - от 50 на 400 лв. за 1000 кг. Нулева остава ставката за втечнения нефтен газ.

Според управляващите повишението на акциза няма да доведе до повишение на разходите на училища и детски градини, тъй като те ще бъдат субсидирани допълнително, а ще намали корупцията при търговията с тези горива. Това обаче сериозно ще удари джоба на домакинствата, които се отопляват с нафтови печки.