Дефицитът в бюджета може да стигне 4,5%
Дефицитът в бюджета може да стигне 4,5% / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С дефицит от 4 - 4,5%, вместо планираните 1,8% може да приключи финансовата 2014 г. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3,2 - 3,5 млрд. лева в последните месеци на годината, пише в. "24 часа", позовавайки се на високопоставени държавни източници.

Във финансовото министерство вече подготвят план за актуализация на бюджета. Предварителният му вариант ще бъде обявен в понеделник, а още в неделя проектът ще бъде изпратен на синдикати и работодатели, защото планът е тристранният съвет да го обсъди в понеделник.

"Не коментирам", лаконичен бе служебният министър Румен Порожанов вчера. От пресцентъра му заявиха: "Нито отричаме, нито потвърждаваме каквато и да е информация, експертите още работят, изчакайте понеделник, ще обявим вариант за обсъждане".

Ако не се намери решение, може да влезем в процедура по свръхдефицит, която Брюксел ще ни наложи. Планът на Порожанов е бил обсъден вчера на оперативно заседание на МС.

Тревожните цифри да бъдат подготвени като вариант за актуализация и след обсъждане в Тристранния съвет, още в сряда да влязат в Министерския съвет, се разбрали вчера министрите. След това ще се чака новият парламент. Подготвяло се дори извънредно изявление на финансовия министър Порожанов в национална медия тази неделя, казват запознати.

За актуализация на бюджета Порожанов предупреди веднага, след като пое поста. Тогава той заяви, че е възможно бюджетният дефицит да достигне 3% от БВП до края на 2014 г. И се зарече: "Ще опитаме да го удържим до 3%, което влиза в Маастрихтските критерии, за да не влизаме в процедура по свръхдефицит, а само в обяснителен режим защо не сме изпълнили бюджетните си цели", каза тогава Порожанов.

При подготовката на вариантите обаче, експертите му установили, че само забавянето в събирането на приходите и спрените плащания от ЕС по замразените ОП "Околна среда" и "Регионално развитие" вече са надули дефицита до 1,2 млрд. лв. още в края на юли, което е 78% от планирания за цялата година.