Daimler спира временно производството в 14 завода
Daimler спира временно производството в 14 завода / снимка: EPA/BGNES

Последствията от икономическата криза върху автомобилната индустрия в Германия придобиват все по-големи размери, засягайки вече и отрасъла на производителите на резервни части, съобщи радио Дойче Веле на електронния си сайт, цитирано от БГНЕС. За 4 седмици ще спрат работа 14 завода на Daimler в Германия, заради намалялото търсене в световен мащаб. 150 000 работници в тези заводи ще бъдат пуснати в Коледна ваканция за две седмици, пише БГНЕС.

Почти едновременно, друг германски колос - BMW обяви замразяване на работата в завода си в Лайпциг в продължение на 4 дни. Решението идва след като за септември компанията отчете спад на продажбите си от 14,6 на сто. Продажбите на БМВ в САЩ са намалели с 25 процента в сравнение със септември, 2007 г. Намаляване на производството, съпроводено с временно спиране на някои заводи, обявиха също Opel “Опел”, дъщерна на американската General Motors „Дженерал Мотърс” и Seat („Сеат”) и Skoda (“Шкода”), дъщерни компании на Volkswagen (“Фолксваген”).

Според оценки на германския анализатор Фердинанд Дунтерхофен, икономическата криза ще постави под заплаха поне 50 000 работни места в сектора на производството на резервни части за автомобили.