Д. Петкова: Не се казва какво предлага солидарният фонд срещу парите за втора пенсия
Д. Петкова: Не се казва какво предлага солидарният фонд срещу парите за втора пенсия / снимка: Sofia Photo Agency
Д. Петкова: Не се казва какво предлага солидарният фонд срещу парите за втора пенсия
77020
Д. Петкова: Не се казва какво предлага солидарният фонд срещу парите за втора пенсия
  • Д. Петкова: Не се казва какво предлага солидарният фонд срещу парите за втора пенсия

Ако човек желае да прехвърли парите си за втора пенсия от частния пенсионен фонд към НОИ, първо да ги изтегли по лична сметка, а след това доброволно да нареди прехвърлянето им в солидарния фонд - това предлагат от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване като допълнение на промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се регламентира правото на избор в кой фонд да се събират парите от допълнителното пенсионно осигуряване.

В ефира на Дарик Даниела Петкова от управителния съвет на асоциацията определи предложения законопроект като "закрепостяване" на осигуряващите се лица и посочи, че тяхната идея би направила избора по-демократичен. Според икономиста Георги Ангелов правителството прави тази стъпка, за да вземе пари отнякъде на фона на спрените реформи, сред които и пенсионната реформа.

Според законопроекта, внесен от ГЕРБ, през 2015-та година всички хора, родени след 31-ви декември 1959-та година, трябва да потвърдят, че желаят парите им за втора пенсия да продължат да се събират в избрания от тях частен пенсионен фонд, а ако не го направят, парите ще бъдат прехвърлени в НОИ.

Същият механизъм ще важи и за влизащите в осигурителната система, които трябва изрично да посочат фонд, ако не желаят петте процента от вноската им да отиват в солидарния фонд. Това означава, че ако даден човек не потвърди досегашния си избор, той спира да има собствени пари за втора пенсия, и неговите пари стават част от погасяването на дефицита в НОИ, коментира Даниела Петкова, шеф на едно от пенсионните дружества.

"В този закон не се казва солидарният пенсионен фонд какво предлага срещу тези пари на хората, които евентуално са го избрали, нещо като примерно размер на пенсията под формата на процент заместващ доход от последната заплата, нещо, каквото и да е", каза тя.

С този законопроект държавата увеличава сивия сектор, смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. "Целта е едни пари, събирани 14 години, 8 млрд., натрупани по партиди на гражданите, да се изхарчат за няколко години, за да се запушат дупки. Какво ще стане след това", попита Велев.

КТ Подкрепа подкрепя промените частично. Вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов. "То е по-добро от това, което беше досега, а как ще заработи е друг въпрос", коментира той.

Манолов припомни своята идея за създаване на капиталов фонд в осигурителния институт, който да се конкурира с частните.