Църковен представител влиза в съвета по туризъм
Църковен представител влиза в съвета по туризъм / снимка: Sofia Photo Agency

Светият Синод ще има свой представител в Националния съвет по туризъм и ще се работи по въпроса храмове, манастири и православни светини да бъдат включени в туристическите пакети.

Целта е да се подпомогне поклоническият туризъм, който в нашата страна не е достатъчно развит. Около тази теза са се обединили Негово светейшество българският патриарх Неофит и министърът на туризма Николина Ангелова по време на съвместна среща.

Двете страни са на мнение, че трябва част от постъпилите от туристически такси приходи да остават в конкретните посетени от туристите обекти и да се използват за поддръжката им.

Ще се работи също така и информацията, която се поднася на туристите в даден храм, да е коректна и съобразена с православните традиции, тъй като в момента всеки можело да упражнява професията екскурзовод, без да отговаря на някакви специфични изисквания.

Според представителите на Светия Синод основен дял в поклоническия туризъм у нас заемат руснаците, но е налице отлив на туристи от Русия. За целта от ведомството облекчили процедурите по издаване на визи за руските туристи.

За да се търсят допълнителни облекчения, предстои в най-кратки срокове между Българската православна църква и Министерството на туризма да бъде сключено споразумение за партньорство.