Цигарите поскъпват с 26%
Цигарите поскъпват с 26% / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Средно с 26 процента ще поскъпнат цигарите на „Булгартабак холдинг” след въвеждането на новия акциз от 1 януари 2009 година. Това съобщи изпълнителният директор на холдинга Корнелия Нинова. Това увеличение ще обхване най-продаваните марки цигари като „Средец”, уточниха още от ръководството на дружеството.

От „Булгартабак холдинг” посочиха и с колко се очаква да поскъпнат отделните марки цигари, като уточниха, че това е механично изчисление и то може да претърпи известни корекции. След увеличението на акциза от догодина кутия „Виктори” ще струва 3,45 лв. На такава цена ще се продава и „ММ 100”. Кутия „Ева” пък ще се струва 3,25 лв., а „Средец” – 3,15 лв. При най-евтините цигари също ще има увеличение, като кутия „Мелник” ще струва 2,90 лв.

Новото ръководство си постави за цел в средносрочен план за 2009 година пазарният дял на „Булгартабак” да бъде между 50 и 55 процента. За изтеклото деветмесечие на тази година нетната печалба на холдинга е над 15 млн. лв. или с 4 млн. лв. повече в сравнение с 2008 година.

Според Иван Биларев в края на годината основните дружества в Благоевград и София ще приключат на печалба. Ръководството на холдинга прогнозира и ръст на контрабандата след въвеждането на новия акциз на цигарите.

Корнелия Нинова пък заяви, че подкрепя решението да има тримесечен преходен период за продажба на цигари със старите бандероли от 2008 година.