„Черният понеделник” – най-големият кошмар на Уолстрийт
„Черният понеделник” – най-големият кошмар на Уолстрийт / снимка: БГНЕС

Преди 20 години Уолстрийт преживя изненадващ борсов крах, а призракът на паниката, която тогава настана, продължава да плаши борсовите пазари, когато започнат да губят почва, съобщава Франс прес.

На 19 октомври 1987 г. индексът Дау Джоунс, барометърът на Нюйоркската фондова борса, се сгромоляса, изгубвайки 22,61 на сто от стойността си, като спадна до 1738,41 пункта. За седем часа трескави продажби се стопиха близо 560 милиарда долара.

Без определена причини паниката постепенно обхваща Уолстрийт и в през първите часове на следобеда котировките рухват. Валят поръчки за продажба и брокерите напускат борсата през тайни изходи, за да избегнат тълпата, събрала се на улицата.

"Това е най-страшният кошмар за един брокер, човек напълно губи контрол", припомня си Арт Хоган от компанията Джефрис (Jefferies), който тогава е бил брокер на 26 години на борсата в Бостън. Вестник "Ню Йорк пост" писа тогава: "Кървава баня на Уолстрийт".

През този "черен понеделник" индексът Дау Джоунс претърпя най-голия си спад за една сесия, като единственото изключение бе понижението с 24,39 на сто, изгубени от индекса на 12 декември 1914 година, когато Уолстрийт отвори врати отново за първи път от началото на Първата световна война.

За сравнение през 2007 г. Дау Джоунс, който вече е на равнище над 14 000 пункта, изгуби 3,29 на сто на 27 февруари, когато пазарите бяха обхванати от страх, че борсовият балон в Китай ще се спука, и с 2,83 на сто на 9 август в разгара на кризата на ипотечния пазар в САЩ.

За разлика от "черния четвъртък" от октомври 1929 година, който бе последван от други мрачни сесии и отбеляза навлизането на САЩ в Голямата депресия, крахът от 1987 г. продължи само един ден. На следващия ден котировките тръгнаха нагоре.

Въпреки това паниката обиколи тогава всички борси: Хонконг загуби 11 на сто, а след това затвори за една седмица. Париж стопи 9,7 на сто, Лондон - 23,3 на сто за два дни, а Токио се срина с 14,9 на сто във вторник след "черния понеделник". "Нямахме никаква представа до каква степен нещата могат да се влошат", казва Хоган.

"Не бях успяла да предвидя изобщо какво ще стане. През деня на лицата на брокерите се четеше именно това: някои бяха съкрушени, други просто се поболяха. С такова облекчение дочаках края на деня", спомня си Дорийн Могаверо, една от малкото жени, които работят по това време на Уолстрийт.

Управлението за федерален резерв и неговият тогавашен нов президент Алън Грийнспън успокояват обстановката, като осигурява парични средства. Това направи и неговият приемник Бен Бърнанке, 20 години по-късно, за да не допусне кризата в кредитирането, породена от високорисковите ипотеки, да се разрасне.(БТА)