Цените на тока в Европа ще достигнат до рекордни нива
Цените на тока в Европа ще достигнат до рекордни нива / netinfo

Цените на тока се очакват да скочат до рекордни нива, съобщава гръцкият вестник „Импрасия” като прави анализ на енергийната система в Европа. В момента Гърция търси възможности за внос на електричество заради очертаващия се недостиг на ток, а също и заради претоварвания и възможен срив на енергийната система през летните месеци, пише „Имерисия”.

Внасяната от Западна Европа електроенергия на Балканите е по-скъпа, а международни енергийни компании предричат търсенето на електричество в Европа да се увеличи и даже да има спирания на тока в някои страни, като Франция, Белгия и други, поради намалялото производство на ВЕЦ-овете. Прогнозите сочат, че недостигът на електроенергия в Гърция може да достигнат до 870 мегавата.

Затварянето на АЕЦ "Козлодуй" съвпадна хронологически с една много лоша година за енергетиката на Балканите, тъй като недостигът на дъжд и вода се отрази негативно на ВЕЦ-овете, пише вестник „Импресия”. Изданието твърди, че Атина прави опити да осигури електричество както от Русия така и от Турция, макар че между двете страни няма директен електропровод.

Такава електрическа връзка в момента се строи и ще бъде готова през 2008 година, така че очевидно в случая става дума за суапова сделка, коментира вестник „Импресия”. Освен с помощта на изградените мрежи с България, Македония и Албания за доставка на ток, Гърция може да внася електричество и от Италия, като се преценява, че това количество може да бъде в рамките на 500 мегавата.