Бюджетът с рекордно ниски дивиденти от държавните фирми
Бюджетът с рекордно ниски дивиденти от държавните фирми / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Очакванията, че изоставането в приходите в хазната ще бъде частично компенсирано от внасянето на дивидента на държавните дружества в бюджета, не се оправдават. При планирани около 110 млн. лв. приходи от дивидент на база на финансовите резултати на дружествата за 2013 г. в бюджета са внесени едва 52.4 млн. лв., пише „Сега".

Това е безпрецедентно ниско ниво за последните 5 години, в които постъпленията от дивидент на държавата варираха от 140 до 420 млн. лв. Не е ясно защо приходите са толкова малко, а осигуряването на подобна информация внезапно се оказа данъчна и осигурителна тайна.

Съгласно разпореждане на кабинета на Пламен Орешарски от 11 юни т.г. държавните дружества трябваше да внесат дължимия дивидент на държавата най-късно до 15 юли. Крайният срок е съобразен с графика, в който фирмите изготвят годишните си финансови отчети, а дължимият дивидент възлиза на 70% от печалбата след заделяне на задължителна част за фонд "Резервен".

По данни на Министерството на финансите (МФ) от 13 август в изпълнение на това задължение държавните фирми са превели в бюджета 52.4 млн. лв. Не е ясно защо сумата се разминава с прогнозата и има ли държавни дружества, които не са превели дивидент в законовия срок. Противно на дългогодишната си практика от МФ отказаха да предоставят разбивка по отделни дружества с аргумента, че тази година приходите от дивидент се превеждали по отделна сметка на дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" в НАП.

Така разкриването на информацията по дружества щяло да представлява разкриване на данъчна и осигурителна тайна. Това твърдение обаче е странно, тъй като в търговския регистър се публикуват годишните финансови отчети на държавните дружества, включително и решенията на титуляра за разпределение на дивидента, както признава и самото МФ. От отчета на Българския енергиен холдинг например се вижда, че за разлика от предходните години за БЕХ е решено да преведе дивидент не като отделно предприятие, а като група, с всички попадащи под шапката на холдинга предприятия.

Като се отчетат финансовите резултати на всички дружества в групата, печалбата възлиза на 29.296 млн. лв., а дължимият на държавата дивидент е съответно 20.5 млн. лв. Самото БЕХ като индивидуално дружество отчита печалба от 397 млн. лв. Основната част от тях обаче - 337 млн. лв., са заделени като резерви. За сравнение през 2013 г. БЕХ внесе в хазната близо 206 млн. лв., а през 2012 г. - 141 млн. лв.

Справка във фирмените отчети показва, че и внесеният от Държавната консолидационна компания дивидент е далеч под нивото от миналата година. Печалбата за 2013 г., на базата на която се определя и дивидентът, възлиза на 6.6 млн. лв. при 185 млн. лв. година по-рано благодарение главно на продажбата на остатъчни пакети от електроразпределителните дружества.

Сред дружествата, които традиционно отчисляват сериозен дивидент към бюджета, са и летище София, и държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). За тази година на летището е разпоредено да внесе 90% от печалбата си, а РВД - 100%. Няма обаче данни те да са публикували финансови отчети за 2013 г. В доклада за изпълнението на държавния бюджет към юни е посочено изрично, че проблемът с изоставането на приходите не е толкова голям и се дължи на променени срокове за внасяне на дивидентите. До края на юни миналата година от тях бяха постъпили общо 303 млн. лв., включително неназована конкретно сума по спечелено арбитражно дело.

Според представена пак през миналата година презентация от финансовото министерство приходите от дивиденти по централния бюджет през 2013 г. са възлизали на 423 млн. лв. (към ноември), през 2012 г. постъпленията са били 277 млн. лв., през 2011 г. - близо 160 млн. лв. Кабинетът "Орешарски" намали дължимия дивидент от 80 на 70% от печалбата с аргумента да не се декапитализират дружествата, но прогнозата не е изпълнена и при отчитане на това намаление.