Бюджетният излишък през 2008 г. ще бъде преведен в НОИ?
Бюджетният излишък през 2008 г. ще бъде преведен в НОИ? / снимка: Sofia Photo Agency

Големият бюджетен излишък през 2008 г. ще бъде трансфериран в НОИ, за да може в началото на 2009 г. да се повишат пенсиите. Това заяви съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. Центърът представи доклад "Икономиката на България към края на 2007 г.".

Според Божков, ако в пенсионното осигуряване се въведе разделянето на вноските между държавата, работодателя и работника, ще се институционализират сегашните трансфери, които бюджетът прави към НОИ. Това по неговите думи дава възможността правителството преди изборите да повиши пенсиите. Божков смята, че в нито една област на икономиката и на социалната политика няма да има резки промени, наложени от правителството, защото първоначално подобни изменения дават негативно отражение върху избирателите.

Експертът прогнозира, че "Кремиковци" и през следващата година и половина ще запази сегашния си статут във връзка с предстоящите избори. "Кремиковци" продължава да е твърде голямо за българската икономика и твърде много неща да зависят от него, за да посмее някой да го затвори в този момент, обясни Александър Божков.