Бюджет 2013 влезе в пленарна зала
Бюджет 2013 влезе в пленарна зала / Sofia Photo Agency, архив
Бюджет 2013 влиза в пленарна зала
58456
Бюджет 2013 влиза в пленарна зала
Бюджет 2013 влиза в пленарна зала
  • Бюджет 2013 влиза в пленарна зала
  • Бюджет 2013 влиза в пленарна зала

Бюджет 2013 г. ще бъде гласуван на първо четене в парламента. Обсъждането му от депутатите започна в присъствието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Документът предвижда догодина хазната да завърши с дефицит около 1,3 на сто, а икономическият растеж да бъде 1,9 на сто. При представянето на бюджета ресорният министър Симеон Дянков заяви, че бюджетът е изпълним и при растеж от 1,2 на сто.

От началото на годината минималната работна заплата ще скочи с 20 лева до 310 лева, както и минималните осигурителни прагове - при тях скокът ще е от 2000 на 2200 лева. От април пенсиите ще се покачат диференцирано, средно с около 9 на сто. От догодина ще имаме и нов данък - върху лихвите по депозитите.

Макар че правителството се гордее с ниското данъчно бреме у нас и се хвали, че няма увеличаване на данъци по време на мандата му, от догодина лихвите по депозитите ще бъдат обложени с 10-процентна ставка. Мярката бе разкритикувана от множество експерти, включително и от БНБ.

"Той вероятно ще дестимулира в дългосрочен хоризонт хората да спестяват, което означава, че в дългосрочен хоризонт инвестициите в нашата икономика ще бъдат по-малки. При условие, че оттук нататък е по-трудно при състоянието на еврозоната ние да можем да привличаме масирано чуждестранен капитал", заяви подуправителят на БНБ Калин Христов.

Отговорът на Симеон Дянков: "Краткосрочният ефект ще е малък и положителен, дългосрочният ефект ще е голям и положителен. И всъщност това е един пример как повечето финансови министри никога не биха предложили нещо такова, защото то е против популизма, който обикновено влияе последната година и им влияе на личния рейтинг".

От догодина ще има и данък върху онлайн хазарта - ставката обаче ще бъде 7 на сто върху оборота, докато при наземните игри е 15 на сто. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров: „"Най-голямото данъчно намаление е намаляването на данъка върху онлайн хазарта. И ако комбинираме това предложение с въвеждане на данък върху лихвата, човек стига до следния извод, защото данъчната политика е политика и тя променя поведението на хората. Сигналът е следният: Не спестявайте, а играйте онлайн хазарт".

И обобщението на Петър Димитров от Коалиция за България: "Все пак има и нещо радостно в този бюджет - да ви поздравя - пицарията затваря, този път с подоходен прах в очите".