Български: Новите дружества на БФБ ще бъдат магнит за инвеститорите
Български: Новите дружества на БФБ ще бъдат магнит за инвеститорите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Когато БФБ увеличи капитала си, "тежестта" на настоящите акционери в нея няма да е същата. Министерство на финансите ще запази контролиращата си позиция, а на по-дребните инвеститори ще бъде дадена възможност за изход от направената инвестиция. Това съобщи Георги Български, който през тази седмица бе избран за член на Съвета на директорите на фондовата борса. Коментарът му е по повод предстоящото общо събрание на акционерите на борсовия оператор, на което се очаква да бъде взето решение 100% от капитала му да се качи за търговия на БФБ.

В интервю за DarikFinance.bg Български даде надежди, че приватизацията на атрактивни дружества през борсата напредва като процедура, а също и че е налице институционална подкрепа за осъществяване на заложената стратегия за развитие на пазара.

„Моето разбиране е, че капиталовият пазар укрепва своите позиции в българската икономика и придобива самостоятелност. Във връзка с това би било уместно държавата в средносрочен план да преустанови своето участие, като привлече на свое място стратегически инвеститор, който да работи още по-активно за развитието на капиталовия ни пазар в регионален мащаб", каза Български.

Той очаква приватизацията на дружества, които представляват интерес за чуждестранни инвеститори, да изиграе ролята на магнит за портфейлни инвестиции в страната. „Очаквам след като целият състав на СД на БФБ се ползва с доверието на изпълнителната власт, този въпрос да бъде повдигнат на най-високо ниво и по него да се продължи с активна работа от страна на всички ангажирани страни. По този въпрос до момента ръководството на БФБ е провело срещи с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на финансите, като очакваме и среща с министър-председателя", каза още той.

Цялото интервю с Георги Български четете ТУК