Българо-германските икономически отношения в подем
Българо-германските икономически отношения в подем / netinfo

От три години насам се наблюдава силен подем в икономическите отношения между България и Германия, заяви в Добрич председателят на Германо-българската индустриално търговска камара Митко Василев. Той участва в германо-български инвестиционен форум, в който се включиха около 40 фирми и представителства с германски капитали.

3,6 милиарда евро е бил стокооборотът между България и Германия през 2006 година, като ръстът е 24%, каза Василев. Вносът от Германия възлиза на 2,2 милиарда евро, а износът е в рамките на 400 милиона евро.

5000 германски фирми поддържат икономически контакти с България, а 1200 от тях активно присъстват на българския пазар, допълни Василев.

През тази седмица на официално посещение у нас ще пристигне Ервин Хубер, министър на икономиката на Бавария. Това е едната от трите федерални провинции, поддържащи най-добри икономически връзки с България. Другите две са Северен Рейн Вестфалия и Баден Вюртенберг.

Очаква се още тази година Германия да стане официална страна партньор на Пловдивския панаир, допълни Митко Василев.

Добрич е на 14-то място сред градовете в България по обем на привлечените чуждестранни инвестиции, заяви на форума кметът на града Детелина Николова. В областта са влезли 0,45% от общия обем чужди инвестиции.

Митко Василев предложи бившето военно поделение в Добрич, което е определено за промишлена зона, да бъде рекламирано на изложението „Експо реал” в Мюнхен, за да се намерят инвеститори за обекта.

Други новини от Добрич