Българите се отказват от евтиния ол инклузив, румънците го насърчават
Българите се отказват от евтиния ол инклузив, румънците го насърчават / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българите се отказват от евтиния ол инклузив, а румънците  го насърчават, пише  вестник "Ромъния либера".

Срещу стотици хотели в България бяха подадени оплаквания  за лошо качество на услугите от типа ол инклузив, а Агенцията по  безопасност на храните в България предложи наскоро туристическите оферти от този тип да се предлагат само от  хотелите с 4 и 5 звезди, посочва изданието.

Вестникът отбелязва, че инициативата за ограничаване на  ол инклузив услугите само в рамките на луксозните хотели е  подкрепена от българското правителство, след като беше  сигнализирано за редица несъответствия между капацитета за  настаняване и този за обслужване в ресторантите. Редица туристи, включително и от Румъния, са се оплакали, че менютата са  еднообразни, а сервираните напитки - с лошо качество.

Само през лятото на 2011 г. над 300 хотела са били  глобени затова, че са сервирали храна с ниско качество в  пакетите ол инклузив, посочва изданието. "Ромъния либера" цитира  директора на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов,  който казва, че друг проблем е липсата на достатъчен капацитет  на ресторантите. Има хотели с хиляда легла, а ресторантите им  могат да обслужат едва 30 души, казва Войнов, цитиран от БТА.

Обратно на южните си съседи, румънските хотелиери тази  година са решили да въведат услуги ол инклузив в редица хотели в  черноморските курорти Мамая, Сатурн, Венус, Ефорие Суд и  Жупитер, включително в хотели с три звезди. В рамките на пакета  те осигуряват три хранения на ден при режим "шведска маса",  напитки, безплатен достъп до басейн, шезлонг и чадър на плажа и  места за игра за децата. Тарифите за пакети с пет нощувки  започват от 895 леи (еврото се разменя за 4,46 леи) на човек в  хотелите с пет звезди и стигат до 795 леи и 696 леи при хотелите  с четири и съответно три звезди.