България не е преразгледала позицията си за еврозоната, отсече Дончев
България не е преразгледала позицията си за еврозоната, отсече Дончев / netinfo

Няма преразглеждане на позицията на България по отношение на влизането в еврозоната. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на блиц контрола в парламента, предаде БГНЕС.

Министър Горанов: Искаме да въведем еврото, но не сме готови

"Влизането в еврозоната и приемане на еврото не би следвало да размива отговорностите на националните институции", убеден е Томислав Дончев, чиито ресор като вицепремиер е икономическата политика на страната.

Той добави, че влизането в Шенген, обаче не е въпрос само на технически изисквания.

"Освен изпълнение на технически изисквания, България трябва да илюстрира икономическа и политическа стабилност", каза заместникът на Бойко Борисов.

Ханке: Финансовата неграмотност е огромен проблем в България

Миналата седмица при посещението си в България професорът по приложна икономика Стив Ханке, смятан за баща на валутния борд у нас, заяви, че България не трябва да влиза в еврозоната, това ще е катастрофа за страната.

Валутният борд ни дава само предимства, без недостатъци, а влизането в еврозоната ще наруши финансовата ни дисциплина и ще е пагубно за страната, смята специалистът.
Неформално вие вече сте в еврозоната, ще бъде много глупаво, ако влезете в еврозоната и завършите като Гърция с тотална липса на фискална дисциплина, защото манталитетът в България не е същият като в Гърция, но все пак това са Балканите, коментира Ханке.

Вижте повече от коментара му по темата ТУК