Буш подписа спасителния план
Буш подписа спасителния план / снимки: EPA/BGNES

Планът за спасяване на финансовия сектор на САЩ на стойност 700 милиарда долара бе приет в Камарата на представителите (долна камара на Конгреса на САЩ ) с 263 гласа "за" и 171 "против", предадоха световните агенции. Законът дава безпрецедентни правомощия на Министерството на финансите на САЩ да се намесва във финансовия сектор. За приемане на плана в Камарата на представителите бяха нужни 218 гласа. При първото му гласуване в понеделник планът бе отхвърлен в долната камара с 228 гласа на 205. В сряда Сенатът прие плана със 74 гласа на 25. В текста на законопроекта бяха направени малки промени и бяха добавени различни мирки, които да привлекат повече гласове в негова подкрепа при второто му гласуване в Камарата на представителите днес.

Президентът на САЩ Джордж Буш подписа спасителния план за финансовия сектор на САЩ на стойност 700 милиарда долара, предаде Франс прес, цитирайки Белия дом.

"Знам, че някои американци са разтревожени от този нормативен акт, особено от ролята на правителството и от стойността на плана. Като твърд поддръжник на свободното предприемачество, аз смятам, че правителството трябва да се намесва само когато е необходимо. В тази ситуация е ясно, че са необходими действия", заяви Буш в изявление след вота.

Републиканският кандидат-президент Джон Маккейн, който е на предизборна обиколка в Пуебло, щата Колорадо, заяви, че спасителният план на финансовия сектор трябва да помогне на средната класа, а не на Уолстрийт, предаде Франс прес.

Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън, един от главните автори на спасителния план, обеща, че ще предприеме бързи действия, за да може да се задейства програмата за спасяване на финансовия сектор, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бонър заяви, че всички са наясно, че САЩ се намират във финансова криза и че ако не се направи нещо, кризата най-вероятно ще се задълбочи и ще доведе до невиждан икономически спад, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, каза, че законът трябва да започне да формира икономическа стабилност за страната и да създава икономическа сигурност за хората.

Европейската комисия приветства факта, че Камарата на представителите на САЩ одобри плана за спасяване на финансовия сектор, предаде Ройтерс. Говорителката на ЕК Амелия Торес заяви, че Комисията приветства резултатите от гласуването и се надява то да помогне да се възстанови доверието във финансовите пазари.

Текстът на спасителния план предвижда държавата да задели 700 милиарда долара за изкупуване на изгубили ликвидност инвестиционни облигации и по този начин да стабилизира финансовата система. Сумата ще бъде предоставена на три части: начална сума от 250 милиарда долара, допълнителни 100 милиарда долара, след като президентът установи, че извънредната ситуация продължава, и 350 милиарда долара през май 2009 г. 

Предвижда се също създаване на надзорен орган за използването на средствата. Въведени са също ограничения върху изплащането на премии на шефовете на частни банки и компании, които ще получат държавна помощ по програмата.

Прието бе от сенаторите увеличаване на държавните гаранции за банковите депозити от 100 хиляди на 250 хиляди долара. Законодателите въведоха също допълнителни данъчни отстъпки за бизнеса, енергийния сектор и средната класа на обща стойност 110 милиарда долара.

По-рано в петък президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че "очевидно планът Полсън трябва да бъде гласуван" от американския Конгрес, предаде Франс прес.

По думите му Конгресът трябва да приеме правителственото предложение,за да противодейства на "много големите корекции, които стават в момента".

Според Трише обаче само този акт няма да е достатъчен, за да изведе САЩ и Европа от кризата, а ще бъдат необходими още много усилия на всички държави.

През последните два дни щатската валута показва завиден ръст, като в петък стана ясно, че е достигнала седмичен връх спрямо еврото от „влизането” на единната валута през 1999 година. Според данните на американското Министерство на труда безработицата в САЩ през септември е достигнала най-високото си ниво от пет години насам. За миналия месец показателят безработица в САЩ е нараснал до ниво от 6,1 на сто, като икономиката на страната е изгубила през изминалия месец още 159 000 работни места.

В петък стана ясно, че една от жертвите на финансовата криза – банката Wachovia („Уаковия”) ще бъде купена от Wells Fargo & Co. („Уелс Фарго”)в сделка с размяна на акции за 15,1 млрд. долара след приключилите преговори с другия потенциален купувач Citigroup Inc. („Ситигруп”). 

Застрахователният гигант AIG, който също бе в много тежко положение и получи подкрепата на властите пък ще продаде активи, за да се разплати с американската централна банка. Гигантът ще задържи основния си застрахователен бизнес с недвижимо имущество и злополуки в САЩ и чужбина, като целта й е да се превърне в по-малка и гъвкава компания. Компанията посочи, че няколко потенциални кандидати вече са проявили интерес.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg