БСК: ЕК ограничава растежа ни с орязването на квотите СО2
БСК: ЕК ограничава растежа ни с орязването на квотите СО2 / netinfo

Решението на Европейската комисия да намали с 37% предложените от България квоти емисии парникови газове за периода до 2012 г. ще ограничи икономическия растеж и ще доведе до фалити на отделни предприятия. Това са казва в становище на Българската стопанска камара, изпратено до премиера Сергей Станишев, министрите на икономиката и на околната среда Петър Димитров и Джевдет Чакъров и членове на парламента по повод позицията на Еврокомисията по националния ни план за разпределение на квотите.

На 26 октомври еврокомисарят по защита на околната среда Ставрос Димас оповести, че заявените от България квоти парникови газове за периода 2008 – 2012 г. ще бъдат редуцирани с над 37 процента. Целта е Европейският съюз да постигне изискванията на Протокола от Киото за общо намаление на емисиите въглероден двуокис. Решението обаче ще ограничи индустрията в страната, протестират от Българската стопанска камара. Най-тежко ще бъдат засегнати енергетиката и металургията, циментопроизводството, химията, производството на хартия и стъкло. По данни на бизнес организацията при намалени квоти с над 27 млн. тона въглероден двуокис при средна цена от 30 евро на тон, българската индустрия натоварва ежегодно себестойността си с около 770 млн. евро.

Според Стопанската камара Европейската комисия не е отчела прогнозите за икономическия растеж в България през следващите години. От организацията настояват компетентните български институции да стартират официална процедура, с която да се постигне промяна на вече взетото от Брюксел решение. Необходимо е и да се проучи практиката на Съда на европейските общности по подобни дела, ако се стигне до съдебно дело, се казва още в становището на Българската стопанска камара.