Боровец посреща скиорите с много нововъведения
Боровец посреща скиорите с много нововъведения / netinfo

С инвестиция от 12 милиона лева “Бороспорт” завърши поредният етап от инвестиционния проект за развитие на курортен комплекс Боровец, започнат преди няколко сезона.

Към супер-бързите лифтове “Ястребец” и “Ситняково” за новия сезон е добавена лифт-пътека, която ще превозва скиорите, връщащи се от ски-зона Маркуджици до горната станция на кабинковата въжена линия. Пътеката, с дължина от 200 м, е една от най-дългите в Европа. Тя дава възможност на скиорите да се изкачат като по ескалатор до горна станция.

Друга новост в курорта е снежният детски парк “BOROKIDS”. Намира се в подножието на пистата пред хотел „Рила” и е оборудван с детска транспортна лента, въртележка и множество обезопасени меки препятствия.

Съоръженията са внесени от Австрия и отговарят на европейските стандарти за сигурност и безопасност. С новите методи на парка децата не само ще се забавляват, но ще усвоят по-бързо основни умения в ски спорта.

Към семействата с малки деца са се насочили и в хотел „Рила”. Разширената детската градина ще предостави възможност на всички родители, които са в курорта, да оставят децата си под грижите на подбрани възпитатели и ски-учители.

През лятото бе сложена нова маркировка на всички писти, както и допълнителни предупредителни сигнали и съоръжения за обезопасяване на местата, където пистите се пресичат с пътеките.

Преди броени дни бяха доставена и две нови снегоотъпкващи машини модел “Еверест”. Сега общият брой на машините вече е седем, което улеснява редовната поддръжка на пистите.

Тази година за първи път в България в Боровец бе приложен методът “хидросеене” за рекултивация на пистите. Това е технология, при която с модерна техника, без предварителна обработка, в почвата се впръсква смес от тревни семена, с цел да се предотвратят и овладеят ерозионните процеси на почвата. Този метод се използва от десетина години във водещите европейски ски-курорти. В резултат на положените усилия и вложените средства в Боровец няма нито един неовладян процес на свличане.

Завърши прочистването и разширяването на Мусаленска пътека. Този лек ски-път е дълъг 10 км и свързва ски-зона Маркуджиците и центъра на Боровец. Пътеката решава и важен проблем на безопасността на курорта, като осигурява при необходимост евакуация от Маркуджиците до хотел „Рила”. Тази зима пътеката ще се обработва ежедневно със снегоотъпкващи машини.

Официалното откриване на новия ски сезон ще бъде на 23 декември със специална шоу-програма и много изненади за скиорите и гостите. Планирана е активна програма за целия сезон - всяка седмица Боровец ще е домакин на спортни състезания и шоу програми, а всяка събота и неделя ще се провежда традиционното вече състезание “Аз или Попангелов”.

Спортният директор на „Бороспорт” АД и българската ски легенда - Петър Попангелов, прогнозира много успешен сезон на Боровец. Освен традиционните английски, холандски и руски групи, нововъведенията ще привлекат още повече български туристи, които ще се радват и на добре-обработените писти и новите високоскоростни четири седалкови лифта “Ястребец” и “Ситняково”.