Boeing оспорва военна мегасделка
Boeing оспорва военна мегасделка / netinfo
Американският авиостроител Boeing („Боинг”) заяви, че ще оспори решението на американските военни да подпишат договор на стойност 35 млрд. долара за закупуване на самолети за зареждане с гориво за военновъздушните сили на страната с Northrop Grumman („Нордроп Груман”) и Европейския самолетостроителен консорциум (EADS - ЕАДС), предаде Ройтерс.

Това е необичайна стъпка, която ние рядко предприемаме, но приемаме нещата много сериозно, се казва в изявление на президентът на компанията Джим Макнърни.

Boeing ще се обърнат към службата за разследване на Конгреса, за да проучи взетото на 29 февруари решение, което възмути някои законодатели, симпатизиращи на Boeing и нежелаещи EADS да спечели крупната поръчка. Според Макнърни Boeing продължава да смята, че е предложил най-конкурентната оферта с най-добрите параметри и с най-малко риск.

На 29 февруари Пентагонът обяви, че ще подпише договор за 179 самолети цистерни за американските военновъздушни сили с Европейския самолетостроителен консорциум и Northrop Grumman. Сделката е на стойност 35 млрд. долара и е една от най-големите през последните години. Планира се самолетите цистерни да се сглобяват в американския щат Алабама, а частите, включително крилата, ще се произвеждат във Великобритания. Офертата на европейския самолетостроител е била най-добрата, твърдят от американското Министерство на отбраната.