БНБ пуска в обращение монета „Спортна стрелба”
БНБ пуска в обращение монета „Спортна стрелба” / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Сребърна възпоменателна монета „Спортна стрелба” представи Българската народна банка. В 33-годишната история на емисиране на монети това е 45-ата на спортна тема.

Монетата ще бъде пусната в обращение на 21 април и е предназначена не само за колекционери, но и за по-широк кръг хора, отбеляза главният касиер на БНБ Стефан Цветков и посочи техническите параметри: Номиналът й е 10 лева, материалът, от който е изработена е сребро с проба 925, теглото й е 23,33 гр., външният диаметър – 38,61 мм, тиражът е 5000 броя. Цената, на която монетата ще бъде продадена на касите на БНБ, е 48 лв. с ДДС. Монетата ще бъде продавана и в офиса на монетния двор в Националната художествена галерия и в търговски банки, каза Цветков.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани: „Българска народна банка”, номиналната стойност на монетата „10 лева” и година на емисията – 2008-ма.

На обратната страна са изобразени две спортистки по спортна стрелба. Околовръст е изписан текстът „Спортна стрелба” и годината 2008-ма.