Бизнесът иска да участва в преразпределението на квотите СО2
Бизнесът иска да участва в преразпределението на квотите СО2 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За пълна прозрачност и участие на бизнеса в преразпределението на квотите въглероден диоксид за страната, настояват от Българската стопанска камара. Имаме готовност да предложим механизъм за разпределение на квотите по браншове и компании, тъй като сега те не са разпределени справедливо, съобщи председателят на бизнес организацията Божидар Данев.

По думите му, ако разпределението бъде оставено единствено на администрацията, това ще е предпоставка за лобизъм и корупция. Данев представи позицията на камарата по повод решението на Европейската комисия от 26 октомври да редуцира българските квоти парникови емисии с 37 на сто.

Намалението на емисиите за периода 2008 – 2012 г. от поисканите 67 на 42 млн. тона въглероден диоксид е абсолютно неприемливо за българската индустрия, каза на свой ред изпълнителният директор на Браншовата камара на черната и цветната металургия Политими Паунова. По думите й фирмите ще бъдат ударени двойно както заради квотите, които трябва да купят за да работят, така и заради очакваното поскъпване на тока, заради емисиите, които енергетиката у нас също трябва да купи.

По тази причина представителите на енергоемките индустрии настояват час по-скоро да започне работата по подготовката на аргументите, с които България ще защити позицията си пред Брюксел. Според Божидар Данев методиката, използвана при определянето на Националния план за разпределение на квотите, е сгрешена, а при решението си Брюксел не е отчел спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” и прогнозите за ръст на икономическия растеж у нас през следващите години.

Писменото становище, в което страната ни ще представи своите аргументи за по-големи квоти парникови емисии, трябва да бъде изпратено в Брюксел до седмица.