БГ хотели може да фалират заради нова наредба за звездите
БГ хотели може да фалират заради нова наредба за звездите / Thinkstock/Getty Images
БГ хотели може да фалират заради нова наредба за звездите
79667
БГ хотели може да фалират заради нова наредба за звездите
  • БГ хотели може да фалират заради нова наредба за звездите

Хотели може да фалират заради завишени изисквания за категоризация в наредба, ако тя влезе в сила. Това заяви за Дарик председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. Той обясни, че предложението на бранша за система на точкуване по европейски модел не е възприето, а по-скоро се предвижда да се използва практика на завишени критерии като в Дубай.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин обясни, че след консултации от бранша са се спрели на европейския модел, тъй като е най-достъпен. Целта е да се искат минимални изисквания за хотели 1, 2, 3, 4, 5 звезди, а който иска да надгражда, да няма проблеми, защото са заложени минималните критерии плюс точкуване: „Ако си в центъра на града и нямаш възможност за паркинг - губиш точки. Но за това, че си в центъра получаваш бонус точки. Ако нямаш басейн - открит или закрит, в центъра, но имаш зала за конференции - получаваш друг бонус. Направено е, ако банята ти не отговаря на 5 кв. м, а на 4, но има безплатен интернет или нещо друго - веднага ти го компенсират".

Рагин обясни, че губим по 1 звезда, тъй като 3-звездните хотели у нас са покрили европейските норми за 4 звезди, а по този начин те стават непродаваеми, защото в Европа тризвездните са нормални и много семпли хотели: „Предложихме да наложим този европейски модел, но експертите от министерството искат да имаме стандартизацията на Дубай и на най-богатите държави в света, но имиджът на страната е слаб, покупателната способност също е слабичка. Тази световна криза до такава степен ни е свила, че ние имаме 25-30% заетост в градските хотели, при минимално 40%. Според мен, целта е да се отстранят някои хотели, да не могат да покрият и 2 звезди, и да бъдат изхвърлени от пазара. Дано не съм прав".

Според Рагин, целта е да се освободи пазарът, защото в момента има свръх предлагане и един от лостовете е като се вдигнат критериите и се свалят категориите, много хотели ще отпаднат от конкуренцията: „На Запад тризвезден хотел е нещо съвсем нормално. Докато нашите 3-звездни хотели са покрили стандарта за 4-звездни. След промените ще останат много малка бройка хотели, които могат да покрият 4 или 5 звезди, другите ще минат в по-ниска категория и ще отпаднат от конкуренцията".

Среща с изготвилите наредбата сигурно ще има, допълни Рагин: „Ще имаме събиране с тези, които са изготвили наредбата, да видим дали са я препечатали от Дубай или от Обединените арабски емирства, или са влезли в сайтовете на ЕС".

По думите му срокът от 14 дни за обществено обсъждане е кратък, предвид двугодишното забавяне на наредбата.