Белият дом призова ЕС да действа решително за уреждане на дълговата криза
Белият дом призова ЕС да действа решително за уреждане на дълговата криза / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна днес с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън, предаде Ройтерс.

Основната тема на срещата на високо равнище САЩ-ЕС е била дълговата криза, която се превръща в проблем и за американската икономика и вече навлезе в програмите на претендентите за президентския пост, които ще се състезават на изборите догодина, посочва агенцията.

Преди срещата Белият дом призова Европейския съюз да действа „енергично и решително още сега”, за да разреши дълговата криза, в момент, предаде АФП.  „Позицията ни е, и винаги е била, че е много важно за Европа да действа енергично и решително още сега”, за да овладее тази криза, заяви говорителят на Обама Джей Карни. За пореден път той каза, че според САЩ европейците могат да бъдат на висотата на залозите.

Срещата с лидерите на ЕС е още една възможност за Обама да засили натиска върху Европейския съюз, за да не допусне дълговата криза да обхване и други страни, посочва БТА.

В разговорите, преминали при затворени врати, от американска страна участват министърът на финансите Тим Гейтнер, държавният секретар на Хилари Клинтън и високопоставени членове на съветническия екип на президента Обама. Сериозен пробив обаче не се очаква, посочва Ройтерс.

Според Хедър Конли от Центъра за стратегически и международни проучвания „президентът на САЩ е наясно, че проблемите в ЕС трябва да се решават от висшето ръководство”.