Барозу с апел Русия да не прекъсва газовите доставки за ЕС
Барозу с апел Русия да не прекъсва газовите доставки за ЕС / снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което изразява очакването Москва да не прекъсва доставките на газ за ЕС.

Барозу отбелязва, че преговорите за цените на руския газ, доставян за Украйна, продължават и следва да бъдат съобразени с пазарните условия. Задължително е договарящите се страни да продължат участието си в преговорите. Докато преговорите продължават, доставките не бива да бъдат прекъсвани, пише Барозу.

Разчитам на Руската федерация да изпълни това обещание. Отговорността е на Газпром да осигури доставките в необходимите обеми, договорени с европейските дружества, се посочва в писмото.

Барозу настоява Русия да задейства механизма за ранно предупреждение, ако реши да прекъсне снабдяването на Европа с газ.

Ясното очакване на ЕС е всички страни да останат надеждни и отговорни за доставките, което е и в техния собствен интерес, заявява Барозу. Той изразява готовността на ЕС да продължи тристранните преговори, както и да бъде намерено бързо и трайно решение, приемливо за всички.