Банките в България са сигурни след помощта от ЕС, посочва Блумбърг
Банките в България са сигурни след помощта от ЕС, посочва Блумбърг / Thinkstock/Getty Images

Централната банка на България обяви, че е преодоляла "организираната криминална атака" срещу някои банки, след като ЕС даде одобрението си за държавна помощ за кредитните институции след масовото теглене на депозити, пише Блумбърг. В понеделник Европейската комисия одобри предоставянето на 3,3 милиарда лева (2,3 милиарда евро) кредитна линия, след като полицията в страната арестува мъже, които са подстрекавали към теглене на депозити от третата по големина банка Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Кризата в банковата система предизвика и напрежение на политическата сцена. В изявление в ефира на националната телевизия на 28 юни финансовият министър Петър Чобанов обвини лидера на опозиционната партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че предизвиква "паника", правейки необмислени и некомпетентни изявления по такива чувствителни въпроси като финансовата сигурност, допълва Блумбърг.

Българските власти се задействаха, за да спрат паниката в банковия сектор в страната и получиха исканото от ЕК одобрение за помощ от 3,3 милиарда лева в подкрепа на местните банки, след като вложители започнаха масово да теглят парите си от две банки през последните по-малко от две седмици, пише в електронното си издание американският всекидневник "Уолстрийт джърнъл".

Френските медии също отделят значително внимание на "банковата криза" в България. Вестник "Поан" посочва, че България и Брюксел "избраха да се намесят бързо и силно, за да прекратят паниката, която бе обхванала банковия сектор на тази малка страна, изпаднала в дълбока политическа криза". Вестник "Фигаро" акцентира върху факта, че Международният валутен фонд (МВФ) е изразил готовност "да помогне на България".

България е застрашена от финансов срив, пише Газета.ру. Страната вероятно е на прага на срив на цялата си банкова система, отбелязва изданието, след като припомня вчерашното решение на ЕС да одобри отпускането на извънредна помощ от 1,6 милиарда евро за спасяването на банковата система на страната. "Положението в България повече прилича на ситуацията, която наблюдавахме в началото на 2013 година, когато рухна банковият сектор в Кипър", посочва анализатор на ИК Финам Антон Сороко, цитиран от Газета ру.

Властите в България обвиняват за финансовите сътресения злонамерени хора, които "са извършили криминална атака срещу българската финансова система", допълва руското електронно издание.

Причините за проблемите в банковия сектор на България са напълно неясни, пише германското издание "Дойче виртшафтс нахрихтен". Сътресенията в българската финансова система сред основните теми на германските медии.

Българският банков сектор е сравнително стабилен, но икономическите и политическите кризи разпалиха несигурност сред българите, събуждайки травматичните спомени от 90-те години, посочва "Дойче виртшафтс нахрихтен".

Германски вложители също се опасяват за парите си, съобщи в. "Ханделсблат". Според данни на германската платформа Weltsparer.de, посредник за сметки в европейските страни, близо 2000 германски клиенти са вложили в ПИБ десетки милиони.

Източник: БТА